Uitstappen

La Chartreuse de Valbonne (3 km)
De abdij werd gesticht door de bisschop van Uzès. Het is een bijzonder evenwichtig en aantrekkelijk bouwwerk met geverniste pannendaken. Dienst aan de minderbegoede medemens was altijd haar voornaamste doelstelling. De wijnbouw stond er altijd centraal. Door bezigheidstherapie tracht men ook vandaag nog de noodlijdenden uit onze maatschappij op te vangen.

St. Martin d’Ardèche (5 km)
St. Martin d’Ardèche ligt aan de oever van de Ardèche. Er zijn vele mogelijkheden om te genieten van het water… Je kan er een kano huren om de Ardèche af te dalen. Je kan er zwemmen in de Ardèche of zonnebaden op de oever. En in het toeristisch seizoen zijn er vele terrasjes en restaurantjes waar vele Vlamingen thuis zijn…
Markt op zaterdag.

Aiguèze (6 km)
Aiguèze is een middeleeuws dorpje, op de rand van de rots gebouwd – in de diepte de rivier de Ardèche – om het hoofd te bieden aan zijn aanvallers in de donkere dagen van de middeleeuwen. Het dorpje behoort bij “Les Plus Beaux Villages de la France”. Het wordt druk bezocht om er te slenteren en een terrasje mee te pikken.

Les Gorges de l’Ardèche (5 tot 30 km)
De Ardèche heeft zich diep ingesneden in de kalkachtige bodem en heeft zo over een afstand van een dertigtal kilometer een prachtig panorama geschapen in de vorm van “Les Gorges de l’Ardèche”. Je kan dit toeristisch fenomeen van op de oevers volgen van St. Martin d’Ardèche tot Vallon Pont d’Arc. Op regelmatige plaatsen zijn er platforms voorzien om de diepe kloven te bekijken tot 300 meter diep. Je kan ook per kano de Ardèche afdalen.

La Roque sur Cèze (11 km)
Het dorp is gelegen op de oever van de Cèze. De kalme rivier de Cèze verandert hier plots in een bruisende rivier met kolken en watervallen verspreid over een grote oppervlakte van het terrein. Zwemmen ten strengste verboden.

Goudargues – zie de overstromingen (12 km)
Zie hoe de rivier Cèze in 2003 heeft huisgehouden; bruggen heeft verwoest, bossen meesleepte. Goudargues wordt vaak getroffen door overstromingen. Maar desondanks is het dorpje twee uurtjes slenteren waard. In het centrum terrassen aan de rivier en prima wandelen. Kortom sfeervol en pittoresk.

Uzès (45 km)
Romeins stadje in het centrum van de Gard en één van de oudste hertogdommen van Frankrijk. Het stadje wordt beheerst door het kasteel van de hertogen van Uzès. De Place des Herbes is de “place to be” met zijn terrasjes en restaurantjes. Iedere zaterdag is het er markt.

Le Pont du Gard (50 km)
Ten noorden van Nimes ligt het Romeinse aquaduct “Le Pont du Gard”. Het werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd om de stad Nimes van drinkwater te voorzien. Maar het water moest vele hindernissen overwinnen; o.a. de vallei van de rivier de Gardon. Het is een (goed bewaard) knap staaltje van Romeins ingenieursvernuft.
Het aquaduct is over een afstand van ongeveer 40 km door alle hindernissen aangelegd.

Anduze (70 km)
Potterie en keramiek in toeristisch plaatsje. Dichtbij Uzès het lieflijke dorpje Anduze, bekend van haar potten. Veel souvenirwinkels, aardige terrassen en oude toren. Goed voor twee uur slenteren.

Avignon – ‘…sur le pont…’ (50 km)
De pauselijke stad van Frankrijk aan de Cote du Rhone. Met het pauselijk paleis, prachtige winkels en natuurlijk …“sur le pont d’Avignon…..”. Maar ook veel cultuur en het grootste Franse jaarlijkse (straat)theater festival in juli. Avignon is een (tweede) dag waard. In de vakantietijd moet je wel zorgen dat je er vroeg bent anders is het speuren naar een parkeerplek.

Nimes – grootste stierenarena (80 km)
De stad Nimes heeft veel Catalaans-Spaanse invloeden. Een grote moderne stad met een oud hart. Ondermeer met de grootste stierenarena van Frankrijk.

Isle de La Sorgue – antiek en brocante (60 km)
Nog nooit zag je zoveel antiekzaken (markt op zondag). De grootste antiekstad van Frankrijk. Zie binnenpleinen met permanente winkels. Enorme magasins met Empire meubelen, brocante, kleden, staturen, bustes, deuren, mirroirs, peintures etc etc. Verbaas je over de rommel maar blijf zoeken naar dat ene mooie stuk. Let wel; ook hier is de Euro meer Sou waard. Met andere woorden, pinnen kan en mag, maar let op je budget. Want de Fransen weten financieel raad met buitenlanders.

Mont Ventoux – de Tour de France (75 km)
Doe de route van de Tour de France. Via Carpentras naar Bedoin. Neem bij het relais van Bedoin je laatste pastis en bestijg de hoge Mont Ventoux (22 km rit). Onderweg tref je het monument waar renner Simpson gevallen en overleden is tijdens de Tour. En boven… daar is het uitzicht adembenemend. Neem wel warme kleding mee want je komt boven de boomgrens.

Fontaine de Vaucluse – een diep mysterie (75 km)
Het Valkenburg van Frankrijk. Prachtig, maar ook toeristisch. Met een enorme bron (fontaine) waar nog steeds …’C’est une mistere’ rond hangt. Hoe diep is de fontein, waar komt ze vandaan? Veel shopjes, entertainment, musea en schitterend gelegen.

Arles en St. Remy de Provence (105 km)
De Van Gogh tour (70 km)
De stad van Vincent van Gogh. Kijk en ontmoet alle kleuren van zijn regenboog en meer. Doe dan ook verder de Van Gogh tour in St. Remy de Provence. Je zult versteld staan van zoveel galeries, pittoreske terrassen. En alom Van Gogh. In St. Remy heeft Van Gogh zijn oor verloren. Daar is ook het tehuis waar hij opgenomen is. Je treft ook buiten St. Remy het Glanum. Daar zie je de fundamenten en ruines van de Romeinen die lange tijd de Provence in bezit hadden. Het waren ook de Romeinen die de wijnrank introduceerden in Frankrijk en daarmee de Fransen en de wereld aan de wijn kregen.

Abdij van Montmajour (100 km)
Ten N-O van Arles in St. Trophime bevindt zich het abdijencomplex van Montmajour. Vele van de gebouwen en graven zijn uitgehouwen uit de rots. Het is een benediktijnerabdij die veelvuldig werd bezocht door Van Gogh die toen in Arles woonde. De abdij bezat ook een ‘splinter uit het kruis van Christus’ en was daardoor een gekend bedevaartsoord.

Les Baux de Provence – middeleeuwse stad 300 huizen (83 km)
Ontmoet Frankrijk in de middeleeuwen. Een complete stad herbouwd. Hoog tegen de heuvels. Compleet met burcht en heuse ridders. Een bezoek meer dan waard.

Camargue (75 km)
Het gebied ‘La Camargue’ ligt hoofdzakelijk ten westen van Arles en strekt zich uit tot aan de zee. De bekendste stad is er ‘Les Saintes Maries de la Mer’. Het is een moerassig gebied bekend om zijn kudden (witte) paarden en stieren. De roze flamingo’s hebben er hun thuisgebied.

Montpellier – klein Parijs (125 km)
Historie, grandeur en status. Te vinden in de Vieille Ville (oude centrum van Montpellier). Voor de dames; neem tijd en geld mee. Je treft hier alle grote merken in ruim 100 boutiques. Maar ook het enorme Gallery Lafette. Enfin, je waant je in Parijs.

Abdij van Senanque en Gordes – romantiek (90 km)
Zie waar de lavendel blauw wuift aan de zijden van de abdij. Waar kunstenaars zich laven aan de zon en kleuren. Zijdezacht licht doorsnijdt het landschap. Romantisch, en daarom op alle omslagen van reisbrochures. De Abdij van Senanque is de moeite waard. En onderweg kom je door Gordes, uniek gelegen tegen de berg met aan het begin van de weg de ‘Bories’, schaapsherders huisjes van weleer.

Aigues-Mortes, Le Grau du Roi (La Grande Motte) Middellandse zee… (115 km)
Een uitstapje naar de Middellandse Zee is zeker aan te bevelen. Aigues Mortes is een stad die gebouwd werd in de middeleeuwen (door gevangenen) om de kruisvaart van de Franse koning te organiseren. Het is een zeer goed bewaarde volledig omwalde stad. Vanuit Aigues Mortes werd een kanaal (un grau) gegraven om de stad met de Middellandse Zee te verbinden. Op dit punt ontstond het huidige Le Grau du Roi… een bruisend toeristisch stadje. Op zichtafstand ligt de moderne mondaine badstad La Grande Motte.